čtvrtek 13. června 2013

Vodnice je jen další ředkev

Celým názvem se jmenuje brukev řepák vodnice a postupně se začíná objevovat v mnohých zeleninových bedýnkách. Přemýšlíte, jestli si ji koupit? V podstatě nemá jinak specifické účinky na zdraví než její příbuzné: červené ředkvičky či bílé ředkve, které jsou častěji k dostání. Zdravá je, to ano, pokud se k ní dostanete, využijte ji. Ale shánět se po ní kvůli účinkům na zdraví není nutné.

(zdroj obrázku: www.sxc.hu)

  • obsahuje hodně vody, vlákninu, dále vitamín C, B1, draslík, mangan, fosfor, hořčík a železo. Listy navíc obsahují vitamín K, vápník,  kyselinu listovou (B9) a lutein.
  • Tak jako ředkvičky obsahuje sirné silice s bakteriálními účinky. 
  • Obsahuje celkem hodně vlákniny, takže podporuje činnost střev.
  • Vodnice má močopudné účinky, zklidňující nervy, stimulující srdeční činnost.

Správný nákup, skladování a servírování

Tak jako u ředkviček má smysl kupovat především bio vodnice, konvenční vodnice by mohly být přehnojené dusičnany, které by se v trávicím traktu přeměnily na dusitany a pak s aminokyselinami bílkovin vytvářely jedovaté karcinogenní nitrosaminy. Pokud hodláte využít i listy vodnice, je bio varianta ještě podstatnější.
Listy jsou dobré stravitelné jen pokud jsou mladé a křehké. Starší listy lze spíše využít jen jako základ do zeleninových vývarů či do zeleninových polévek.

Vodnice stejně jako tuřín obsahuje hořké látky (asi kyanoglykosidy), ze kterých se může uvolňovat velmi malé množství kyanidu a kvůli tomu mohou někteří lidé vnímat vodnici jakou hořkou (pokud mají na to specifický gen). Nenašla jsem žádnou informaci o tom, jestli je nutné to s vodnicí kvůli kyanidu nepřehánět jako je to u lněného semínka. Raději bych ale byla opatrnější, o vodnici toho zatím moc napsáno není a jde o poněkud zapomenutou zeleninu.

Nedoporučuje se při problémech s játry a žlučníkem, důvod jsem ale nenašla.

Pár receptů, které stojí za zmínku

  • nakrájená vodnice jako součást jarní zeleninové polévky,
  • čerstvá vodnice jako součást zeleninového salátu,
  • starší vodnice se vaří a připravuje se z nich příloha – obdoba šťouchaných brambor.

Další zdroje informací:
http://www.ireceptar.cz/zahrada/uzitkova-zahrada/vodnice-pozapomenuta-uzitecna-zelenina-pestovani-recepty/
http://www.aic.cz/zahradka/projekt-zahrady-velvyslanectvi/druhy-zeleniny/
http://www.cojime.cz/?p=1384
http://www.tyden.cz/rubriky/apetit/zapisnik-labuznika/zapisnik-labuznika-tajuplna-vodnice_166903.html
http://www.receptyonline.cz/redkev-vodnice--1304.html

Máte tip či informaci, proč je vhodné zařadit vodnici do jídelníčku? Napište mi jej do diskuse.

Žádné komentáře:

Okomentovat