pátek 3. května 2013

Červené ředkvičky na jaře spraví žaludek

Ředkvičky jsou první jarní pastvou pro oči i pro žaludek. Sáhnout po nich byste měli, pokud vás na jaře trápí rýma, kašel či zahlenění a nebo špatné trávení. Nejvhodnější jsou čerstvé a syrové. 
(zdroj obrázku: www.sxc.hu)
  • obsahují především vitamín C, kyselinu listovou, selen, vápník, hořčík, draslík,
  • desinfikují trávicí trakt, působí proti zácpě,
  • léčí rýmu, kašel, zahlenění (všechny druhy ředkviček obsahují lehký éter, který rozpouští hleny),
  • snižují cholesterol,
  • dokážou působit proti vzniku kamenů ve žlučových a močových cestách,
  • posilují nervy (díky kyselině listové) a fyzickou kondici.
Hořčičné látky si ředkvičky vyrábějí na obranu před plísněmi a bakteriemi, proto dobře desinfikují trávicí trakt. Obvykle se doporučuje ředkvičky jíst na jaře, kdy jsou po zimě časté problémy se zažíváním.

Správný nákup, skladování a servírování

U ředkviček má opravdu velký smysl kupovat jejich bio verzi (i když jinak bio věcem neholdujete), především, pokud jich sníte více než 100g denně. Klasické ředkvičky jsou často přehnojené dusičnany (patří prý vůbec k nejvíce kontaminovaným druhům zeleniny) a ty se v trávicím traktu přemění na dusitany, které s aminokyselinami bílkovin vytvářejí jedovaté karcinogenní nitrosaminy. Konvenční ředkvičky tedy raději ani nedoporučuji kupovat.

Sezonu mají ředkvičky na jaře (ty české vyhlížejte až v dubnu) a na podzim (do listopadu), v létě totiž rostlina vytváří květní stonky a semena. Pokud objevíte dřevnaté ředkvičky, vězte, že je někdo špatně nebo málo zaléval.

Pálivost ředkviček zmírní koupel ve studené vodě, nebo posolení. A aby vám doma dlouho vydržely, odkrojte listy, ředkvičky umyjte, naskládejte do mističky, zalijte do půlky studenou vodou a dejte do ledničky. Takto by měly vydržet týden. Nakrájené či strouhané ředkvičky by neměly dlouho ležet, jinak se postupně sníží obsah vitaminů.

Jíst lze i samotné listy ředkviček, ale to zkoušejte opravdu jen u bio ředkviček, u konvenčních budou listy plné dusičnanů. Listy před konzumací důkladně opláchněte, mohou být kontaminované hnojivy (konvenčními či přírodními) s bakteriemi, ze kterých by vám bylo špatně. Můžete je například upotřebit do zeleninového vývaru nebo ředkvičkové polévky.  Pozor ale na znovuohřívání, u vařené zeleniny se mohou během skladování tvořit nitráty (viz http://vyzivujicitradice.cz/).

Pár receptů, které stojí za zmínku


Další zdroje informací:

Mám v článku hlouposti či nesrovnalosti? Pokud ano, prosím napište mi to do diskuse.

1 komentář:

  1. Casino Review 2021 | Deposit with $10 or more - Drmcd
    › Casino › Casino Mr. 영천 출장샵 Gamble's 2021 당진 출장샵 Casino Review covers the 평택 출장샵 main categories 상주 출장안마 of 계룡 출장샵 games, bonuses, games, promotions and much more.

    OdpovědětVymazat