pátek 10. května 2013

Zelený chřest jako přírodní lékárnička "vše v jednom"

Zelenému chřestu se vyplatí přijít na chuť. Je sice na první pohled docela drahý, ale na druhý pohled je stále levnější než piksly s multivitamíny, tabletky s minerály, krémy proti stárnutí pleti, léky na prevenci močových zánětů, prášky na spaní, rozpustná vláknina, krémy na ekzémy a akné, na rozšířené žilky či multivitamíny pro budoucí maminky, revitalizační šampony na vlasy, antidepresiva a studentské tabletky pro koncentraci. Prostě je to taková chutná lékárnička vše v jednom.
(zdroj obrázku: www.sxc.hu)
  • obsahuje celou škálu vitamínů a minerálů: betakaroten, B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B3(niacin), B5 (kys. pantothenová), B6, B9 (kys. listová), C, E, K1, vápník, hořčík, železo, selen, jód, rutin, vlákninu.
  • je označován za přírodní elixír mládí, protože zlepšuje fyzickou a psychickou kondici.
  • strčí do kapsy reklamy na "floru", protože mnohem lépe působí na srdce a cévní systém (i když si k němu dáte opravdové máslo), stimuluje krvetvorbu a zásobování orgánů kyslíkem.
  • vlasy mají být po konzumaci chřestu lesklé a zdravější, pleť čistá a pružná (tedy zlepšuje akné a "odstraňuje" vrásky), nehty silné a pevné. Působí na obnovu buňek a jejich omlazování.
  • díky vysokému obsahu kyseliny listové je ideální pro budoucí maminky, spolu s niacinem a touto kyselinou zlepšuje spánek, mentální kondici, schopnost soustředění a paměť.
  • vláknina v něm vám zlepší zažívání a chřest obecně podporuje očistu organismu, je močopudný a zbavuje tělo škodlivin a také odhleňuje.
Uff, opravdu se cítím, jako bych vyjmenovala půlku lékárničky. Shrnuto, chřest je opravdu, ale opravdu hodně zdravý. Jedinou jeho nevýhodou je sezónost a nutnost rychlé spotřeby. Prakticky se tedy jeho výborné účinky omezují na měsíce květen až červen.

Správný nákup, skladování a servírování

Zelený chřest je potřeba spotřebovat velmi brzy po zakoupení, v ledničce jej lze uchovávat zabalený ve vlhké utěrce jen po několik málo dní. Chřest kupujte nejlépe na trzích, v bedýnkách či přímo od prodejců, kde máte jistotu, že je opravdu čerstvý. Ptejte se po tom, kdy jej sklízeli. Čerstvý chřest nelze ohnout, zlomí se. Pokud vím, tak u chřestu není stěžejní "bio" kvalita, ale spíše právě ta čerstvost.

Mladé čerstvé výhonky není potřeba loupat. Nejvíce vitamínů a minerálů má syrový chřest, recepty ale naleznete převážně na tepelně upravený. Proto je vhodné si nechávat alespoň ty nejjemnější zelené špičky "na dozdobení" pokrmu a ty jíst syrové. Chřest se v receptech často spařuje horkou vodou, nebo krátce vaří (stonky dole ve vodě, špičky jen v páře, chce to vysoký hrnec). Neměli byste jej po vaření ponořit do studené vody, protože by tím ztratil vitamíny, které v něm zbyly a oslabila by se jeho chuť. Při vaření se bohužel snižuje obsah kyseliny listové až o 80 %.

Chřest mají zapovězený lidé trpící onemocněním dna kvůli vyššímu obsahu purinů, které zvyšují hladinu kyseliny močové v těle. Lidé se zánětem ledvin by jej také neměli jíst. Nic se nebojte, pokud se vám po chřestu změní moč (lehce zezelená a dooost smrdí), asi polovině populace se to děje a jedná se o normální reakci těla. 

Pokud před přípravou chřestu odlamujete dřevnaté konce stonků, nevyhazujte je. Dávejte je do sáčku do mrazničky a přidávejte později do základů zeleninových vývarů.

Pár receptů, které stojí za zmínku


Další zdroje informací:
http://www.bio-life.cz/clanky/zdrave-potraviny/chrest---dejte-mu-sanci.html
http://www.fiftyfifty.cz/Chrest-je-prirodnim-elixirem-mladi-8454566.php
http://www.ceskychrest.cz/category/recepty/nakup/
http://www.zdrava-vyziva.net/chrest.php
http://blog.florentyna.cz/2009/05/14/vim-ze-jsi-dnes-jedl-chrest/
http://www.symbinatur.com/Chrest-asparagus,-spargl-clanek-1285.html
http://blog.florentyna.cz/2009/05/11/chrestem-nepolibena/

Něco vám v článku nesedí? Máte pocit, že chřest není tak zázračný? Napište mi to do diskuse.

1 komentář:

  1. Zelený chřest je vynikající. Překvapilo nás, že chutná úplně jako zelený hrášek :). Vyzkoušeli jsme s přítelem chřestovou polévku a můžeme oba jen doporučit. Vitamínová bomba, která stoji za to!

    OdpovědětVymazat