pátek 21. června 2013

Rebarbora nadělá více škody než užitku

Rebarbora je poněkud kontroverzní zelenina, kterou musíte umět správně připravit, abyste svému zdraví neublížili. Teprve když správně zacházíte s obsaženou kyselinou šťavelovou, dokáže potom vaše tělo využít obsažené minerály.

  • obsahuje jablečnou a citronovou kyselinu,
    (zdroj obrázku: www.sxc.hu)
    je významným zdrojem vitamínů skupiny B, především niacinu (B3), který je důležitý pro krevní oběh, a kyseliny listové (B9), která je důležitá především pro těhotné ženy. Obsahuje i hořčík, fosfor, železo, jód, mangan a draslík.
  • obsahuje hodně kyseliny pantotenové (B5) a velmi prospívá vlasům a pleti,
  • váže na sebe tukové látky, takže by měla pomáhat v boji s nadváhou,
  • měla by ničit škodlivé mikroorganismy a detoxikovat tělo, někdy ale může způsobovat průjem,
  • bohužel ale obsahuje i kyselinu šťavelovou, která na sebe váže vápník (toho je rebarboře hodně) a další minerály a tělo jej tak nevyužije, navíc může způsobovat i revma a revmatickou horečku.
Kyselina šťavelová (oxalová) je poněkud kontroverzní látka, obecně se ví o její škodlivosti, ale v některých detailech se články rozcházejí. Některé uvádějí, že tato kyselina přímo v těle porušuje iontovou rovnováhu vápníku a vápník se pak z těla "odčerpává" či "vylučuje". Jiné články tvrdí, že se kyselina šťavelová v žaludku jen naváže na vápník, který tam s ní je (ten z rebarbory nebo pokud s rebarovou jíte zároveň mléč. výrobky, tak i na ten) a tělo potom tuto sloučeninu (šťavelan vápenatý) nedokáže strávit, tudíž jej vyloučí. Podle této druhé teorie by se neměly "brát z těla vápníkové rezervy". A některé články tvrdí, že v syrové podobě dokážeme rebarboru strávit bez problémů (např. článek, raději doporučuji, abyste si především přečetli diskusi, která článku oponuje). Osobně doporučuji se spíše rebarboře vyhýbat a nebo ji řádně připravovat, negativa tady hodně převažují nad pozitivy.

Typickým problémem s kyselinou šťavelovou je také nebezpečí tvorby ledninových kamenů či kamenů v močových cestách. Rebarboru by tedy rozhodně neměli konzumovat lidé s problémy s ledvinami a močovým měchýřem a také lidé mající problémy se žaludečními kyselinami. Opatrně na podávání rebarbory dětem, často z ní mají ledvinové potíže.

Správný nákup, skladování a příprava

Rebarbora má svoji sezónu jen krátce od konce května do poloviny června (do sv. Jana, tedy do 24.6.). Má to svůj důvod, od konce června totiž v rebarboře prudce stoupá podíl kyseliny šťavelové a stává se tak nebezpečnou. Při koupi nebo sklizni je důležité vědět, že se opravdu jí jen řapíky, nikdy listy. Právě v listech je od začátku již hodně kyseliny šťavelové. Nespleťte si rebarboru s mangoldem, který vypadá podobně, ale u něj se listy jedí. 

Často se z řapíků rebarbory před přípravou odstraňují tuhá vlákna a slupka. Obvykle se upravuje tepelně, v knize Ovoce a zelenina jako lék se uvádí, že není vhodné rebarboru jíst syrovou neloupanou a častěji než dvakrát týdně.

(zdroj obrázku: www.sxc.hu)
Pokud vidíte v kulinářských časopisech krásně červené řapíky a máte pocit, že ty nazelenalé v obchodě "ještě nejsou zralé", není tomu tak. O výrazné červené barvě rozhoduje zvolená pěstovaná odrůda.

Rebarboru je možné tepelně upravovat nejlépe v nerezových či smaltovaných nádobách. Z jiných materiál se prý mohou uvolňovat působením kyselých šťáv různé látky, které potom mohou způsobit alergické reakce. Především se v minulosti upozorňovalo na používání hliníkového nádobí, které už ale většinou doma lidé moc nemají. Píše se, že se tepelnou úpravou ničí vitamíny, v syrové podobě však prý zase působí špatně na zubní sklovinu. Bohužel kyselina šťavelová se tepelnou úpravou neničí, pouze se může vařením a louhování ve vodě obsah kyseliny snížit (pokud tu vodu poté vylejete).

Zajímavé informace o možnosti snížení kyseliny šťavelové prostřednictvím fermentace naleznete zde: http://zkvaseno.blogspot.cz/2013/06/rebarbora.html.

Pár receptů, které stojí za zmínku

  • zajímavé recepty z rebarbory, které snižují obsah kyseliny šťavelové pomocí fermentace, jsou uvedeny ve výše odkazovaném článku. Nalezenete tam návod na rebarborovou limonádu, čatní či nakládanou rebarboru. Autorka ještě zkouší rebarborové želé, snad brzy na blogu také uvede návod.

Další zdroje informací:
http://www.lidovky.cz/rebarbora-k-nam-prisla-z-tibetu-da-se-jist-nasladko-i-naslano-pq4-/dobra-chut.aspx?c=A100606_114845_dobra-chut_tsh
http://www.recepty.cz/clanek/ingredience/jak-je-to-s-rebarborou-238
http://zena.centrum.cz/zdravi/zivotni-styl/clanek.phtml?id=779124

Jiné "relativně" zdravé recepty z rebarbory jsem zatím nenašla. Jen klasické koláče, buchty, "krambly" a další pochoutky - nic proti nim, jen je prosím neoznačujte jako "zdravé". Pokud máte zajímavou informaci o rebarboře, napište mi ji do diskuse.

2 komentáře:

  1. Je pravda, že rebarbora se má konzumovat jen do konce června?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, pak již příliš stoupá obsah kyseliny šťavelové v řapících nad bezpečnou mez, takže se příliš pozdní konzumace nedoporučuje.

      Vymazat