úterý 28. května 2013

Jarní cibulka proti jarní rýmě

Jarní cibulka je ve své podstatě jen brzy sklizená cibule. Měla by tedy mít ty stejné výborné účinky na organismus, jako má cibule, jen je pro mnoho lidí stravitelnější v syrovém stavu. A tak v době, když už uskladněná podzimní cibule už končí svoji sezónu, nastupuje právě tato jarní vzpruha, která se výborně hodí jako posila proti jarním rýmám, nachlazení a únavě.
(zdroj obrázku: www.sxc.hu)
  • obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B (hlavně kyselinu listovou B9), vitamín K1, vápník, železo, draslík, jód, magnesium, v bílé části ještě i síru.
  • má antibakteriální a protiplísňové účinky. Stejně jako klasická cibule obsahuje allicin (látku s antibiotickými účinky), takže velmi dobře pomáhá při léčbě nachlazení, rýmy i kašle. Pomáhá s ničením mikroorganismů na sliznici v našich dutinách.
  • příznivě působí na zažívací trakt a nedráždí jej v syrovém stavu tolik, jako syrová cibule.
  • obsažená kyselina listová je důležitá pro těhotné ženy, pro správný vývoj plodu.
  • přispívá ke zdravým vlasům a silným nehtům.
  • má pozitivní účinky na srdce i krevní tlak.

Správný nákup, skladování a servírování

Jarní cibulku kupujte v sezóně, která trvá od dubna do konce června. Někdy se také objevuje od místních farmářů i v říjnu. V ledničce ji můžete skladovat až pět dní, doporučuje se odtrhat seschlé a špatné kousky zelených stvolů. Uchovávat by se měla v temnu, na světle může docházet ke ztrátám některých vitamínů.

Nejvíce je vhodné ji využít syrovou, nebo jen velmi krátce tepelně upravenou. Tepelná úprava totiž ničí jak obsažený allicin, tak i vitamín C a snižuje také obsah kyseliny listové (závisí to ale i na prostředí, ve kterém se tepelně upravuje, viz článek). Cibulku krájejte až těsně před použitím, skladování v rozkrojeném stavu ji nejspíše dělá mírně toxickou jako cibuli (ale nemám to nikde ověřeno).

Jarní cibulku před servírováním opravdu pořádně umyjte, v USA se v roce 2003 nakazilo množství lidí žloutenkou typu A kvůli špatně omyté cibulce (viz článek). Toto samozřejmě obecně platí u více druhů zeleniny, které mohou být od některých pěstitělů kontaminovány patogeny ze špatné vody nebo nevhodného hnojení hnojem, či špatného skladování.

Pár receptů, které stojí za zmínku

  • nejlépe pro zdraví využijete syrovou jarní cibulku v tvarohových pomazánkách nebo spolu s "domácí lučinou" – recept na "lučinu" je zde: http://blog.veruska.cz/?p=5876
  • ideální je také do šťouchaných brambor: http://www.chutastyl.cz/
  • do jarní polévky ji přidejte nejlépe až na poslední chvíli, dobrá je ale i v knedlíčkách, byť se bude vařit a bude mít méně vitamínů: http://www.apetitonline.cz/
  • výborná je i ve vaječné omeletě nebo v míchaných vajíčkách
  • Delikatesu z jarních cibulek vytvoříte grilováním podle receptu pana Cuketky: http://www.cuketka.cz/?p=9942

Další zdroje informací:
http://www.nasevyziva.cz/sekce-zelenina/clanek-cibule-86.html

Mám v článku hlouposti či nesrovnalosti? Pokud ano, prosím napište mi to do diskuse.

2 komentáře:

  1. Hrůza - rýma u malého dítěte i u toho odrostlého je prostě katastrofa. Ne jen, že se nevyspí nikdo - ani manžel ani já, ale toho kňourání, sípání, kašlání. Ach jo. A přitom víte, že pomůže odsávačka? Ale proč byste ji měli používat výjimečně taky? Že si můžete doma vyrobit zadarmo vlastní inhalátor a po čem se vašemu dítěti alespoň na půlku noci uleví? Přečtěte si o tom tady: www.erada.cz/?p=1259 . Anebo že naprostá bomba v boji s rýmou pro malé i velké jsou cibulové pytlíčky?

    OdpovědětVymazat