. |
(zdroj obrázku: www.sxc.hu) |
- obsahují především vodu a potom hodně vitamínu C, hodně železa, antioxidanty, vlákninu, kyselinu listovou (B9), draslík, hodně manganu, vitamín E, měď, fluor, vitamín K, fosfor.
- obsahují hodně přírodní kyseliny salicylové, která pomáhá při boji s nachlazením, dna i revma,
- obsahují antioxidanty proti rakovině (ale až teprve 1 kg denně by měl opravdu ochránit před rakovinou),
- díky manganu posilují kosti, vlasy, kůži, vyživují mozek a působí dobře i proti jarní únavě,
- i když chutnají sladce, obsahují jen cca 10 % cukru, tedy mnohem méně, než jiné ovoce,
- železo se z jahod díky obsahu ovocných kyselin a vit. C velmi dobře vstřebává,
- zrníčka obsahují zinek a měly by pomáhat čistit zuby a odstraňovat z nich bakterie. Někdy se uvádí, že dokonce mohou i bělit zuby.
Z některých článků vyplývá, že díky obsaženým tříslovinám zbavují střeva jedovatých látek a působí dobře na zažívání. Jiné zdroje však uvádějí, že zrníčka jako taková někdy dráždí střeva. Nejčastějším problémem při konzumaci jahod však bohužel bývá alergie. Neměli by je jíst lidé alergičtí na acylpyrin (kyselinu
acetylsalicylovou), hrozí jim alergická reakce i na jahody. Pokud vám
konzumace jahod způsobuje "jen" kopřivku, může to být z důvodu, že je
jíte nezralé. Malým dětem podávejte jahody opatrně (nejdříve až po 1
roku dítěte, někdy raději později) a postupně, sledujte, zda nebudou
mít alergickou reakci. Jahody se nedoporučují ženám, které kojí, přes
mléko by se pak mohly u dítěte projevit alergickou reakcí.
Kvůli vysokému obsahu šťavelanů se jahody nedoporučují lidem s onemocněním ledvin a žlučníku. Šťavelany zhoršují vstřebávání vápníku, proto některé články doporučují konzumaci jahod s mléčnými výrobky právě kvůli doplnění vápníku. Dále by jahody neměli jíst lidé s problémy se štítnou žlázou – kvůli obsahu goitrogenů.
Správný nákup, skladování a servírování
(zdroj obrázku: www.sxc.hu) |
Od roku 1985 poklesl obsah vitamínu C v jahodách z 60 mg na 8 mg (viz tabulka). I proto volte raději zralé, kvalitně pěstované (bio)jahody, kde je snad vitamínu C ještě dost (neověřeno).
Nejvíce prospěšná zdraví je konzumace samotných čerstvých jahod, bez ničeho dalšího. Takto jsou rychle stráveny a dodají tělu rychle živiny, vitamíny a minerály. Pokud je budete kombinovat s jinými potravinami (mléčné výrobky, obiloviny, cukr), bude docházet ke zpomalení trávení, v některých případech přímo k alkoholovému kvašení či zahnívání.
- Kombinace jahod s mléčnými výrobky bývá ještě někdy v článcích doporučována, protože prý může zmírnit alergickou reakci.
- Kombinace ovoce s cukrem při trávení způsobuje alkoholové kvašení, okyseluje prostředí a zpomaluje trávení a vstřebávání živin. Kombinace s obilovinami prý působí obdobně.
Jahody moc dlouho skladovat nelze, obvykle jen pár dní v ledničce. V případě velké úrody je lepší jahody zamrazit, mrazte je ale v celku, tak si uchovají stále vysoký obsah vitamínu C. Před mražením je pořádně omyjte a osušte, abyste si po rozmražení nezadělali na žaludeční potíže. Nekupujte v obchodě mražené jahody, podle knihy Ovoce a zelenina jako lék prý bývají komerční mražené jahody kontaminovány toxickými substancemi. Minimálně jedna várka čínských jahod byla kontaminována například noroviry (viz článek).
Tepelným zpracováním se v jahodách ničí především vitamín C, proto jahodové džemy a marmelády řaďte spíše mezi sladkosti než zdravé jídlo s výživnou hodnotou.
Pár receptů, které stojí za zmínku
- jahody jsou nejzdravější jen tak, čerstvé, jezené samostatně.
- osvěžující jahodový nápoj: http://www.apetitonline.cz/recepty/138-osvezujici-napoj-s-bazalkou.html (pokud máte dostatečně zralé jahody, není potřeba cukr)
- jahodové gazpacho: http://www.apetitonline.cz/recepty/6321-jahodove-gazpacho.html
- pokud už budete jahody kombinovat s mléčnými výrobky, volte kvalitní plnotučné nehomogenizované mléčné výrobky. Protože tuk je nositelem chuti, není potom potřeba přidávat cukr. Vhodnější jsou zakysané výrobky. Jahody lze rozmačkat s tučným tvarohem, lze je podávat s jogurtem, rozmačkané s ricottou či s mascarpone či kvalitní zakysanou smetanou nebo kefírem. Jahodový koktejl: http://www.apetitonline.cz/recepty/498-jahodovy-koktejl.html
- v Itálii se podávají jahody s balsamikem, nezkoušela jsem: http://www.apetitonline.cz/recepty/1545-jahody-s-balzamikem.html
Další zdroje informací:
http://zdrava-vyziva.doktorka.cz/miska-jahod-pro-zdravi/
http://zdraviavitalita.blog.cz/1302/mytus-o-zdravem-ovoci-a-zelenine (tabulka poklesu vitamínů)
http://www.naseinfo.cz/clanky/zdravi-a-pece/zdrava-vyziva/jahody-chrani-mozek
http://www.vitalia.cz/clanky/jahody-nejsou-ceske/
http://ona.idnes.cz/bile-zuby-opravdu-pomahaji-jahody-ci-jablka-skodi-kava-a-kola-plp-/zdravi.aspx?c=A101001_123214_zdravi_abr
http://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/92181.aspx
http://www.zdravinadlani.cz/zdravi_na_dlani/strava/ovoce/jahody.htm
Víte o jahodách něco více? Napište mi do diskuse.
Tyjo, tak to by mě asi nenapadlo. Díky za tip. Bohužel právě s únavou se v poslední době dost potýkám. Musím ale říct, že třeba když v práci něco nestíhám a padá na mě únava, tak mi docela pomáhá guarana. Před časem jsem si ji koupil v takových kapslích a opravdu to pomáhá.
OdpovědětVymazatTo zní dobře, určitě to vyzkouším. Já netrpím jarní, ale spíš zimní únavou. Jak je brzy tma a ošklivé počasí, tak jsem celkově taková bez energie a nic se mi nechce. Trochu mi pomohlo, že jsem si koupila CBD z Cibdol, ale nebráním se tomu vyzkoušet i něco dalšího :-) .
Vymazat1xbet korean | Sportsbook Review & Promo Code
OdpovědětVymazatIs 1xbet legal kadangpintar in the UK? — Is 1xbet legal in the USA? Which is the best 1xbet sportsbook for งานออนไลน์ me? Are you looking for the best 1xbet welcome bonus for your next 1xbet korean bet?